Salsa pomidorowa

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Salsa pomidorowa jest świetnym meksykańskim dodatkiem do wielu potraw. Nawet do schabowego czy ryby, ale równięż do czipsów nachos.

 

Składniki

  • 2 puszki pomidorów lun 1kg świeżych
  • 1 zielona papryka
  • kilka kawałków marynowanej papryczki jalapeño (im wiecej tym ostrzejsza salsa)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki octu spirytusowego
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 2 cebulki szalotki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Paprykę zieloną pokroić w kosteczkę. Jalapeño i czosnek posiekać drobniutko. Pomidory pokroić w kostkę, Wszystkie te składniki wrzucić do rondelka razem cukremm, solą, pieprzem i octem i zagotować.

Po 10 min gotowania na wolnym ogniu dodać drobno posiekaną szalotkę i dusić jeszcze 3 minuty.

Na koniec dodać przesianą przez sito mąke kartoflaną, zagotowac i ostudzić.

Salsa z dużą ilością jalapeño jest bardzo ostra, ale pamiętajcie, że po ostudzeniu ostrość maleje.

Tak przygotowany sos można trzymać w lodówce nawet 2 tygodnie.

 

Więcej w tej kategorii: « Kasza gryczana z pieczarkami Majonez »

Skomentuj

Upewnij się, że zostały wprowadzone wszystkie wymagane informacje oznaczone gwiazdką (*). Kod HTML jest niedozwolony.