Składniki
- 2 puszki pomidorów lun 1kg świeżych
- 1 zielona papryka
- kilka kawałków marynowanej papryczki jalapeño (im wiecej tym ostrzejsza salsa)
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki octu spirytusowego
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 2 cebulki szalotki
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Paprykę zieloną pokroić w kosteczkę. Jalapeño i czosnek posiekać drobniutko. Pomidory pokroić w kostkę, Wszystkie te składniki wrzucić do rondelka razem cukremm, solą, pieprzem i octem i zagotować.
Po 10 min gotowania na wolnym ogniu dodać drobno posiekaną szalotkę i dusić jeszcze 3 minuty.
Na koniec dodać przesianą przez sito mąke kartoflaną, zagotowac i ostudzić.
Salsa z dużą ilością jalapeño jest bardzo ostra, ale pamiętajcie, że po ostudzeniu ostrość maleje.
Tak przygotowany sos można trzymać w lodówce nawet 2 tygodnie.