Quesadillas z kurczakiem

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Danie kuchni meksykańskiej na bazie tortilli kukurydzianej lub (tak jak w tym przypadku) pszennej. W oryginale pieczone jest w comalu (taka gliniana wklęsła patelnia). W warunkach europejskich można na zwykłej patelni  lub na blasze w piekarniku.

1 porcja

Składniki

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • 60 g sera żółtego
  • 1 pomidor pokrojony w plastry
  • 2 tortille
  • Sól
  • Pieprz
  • sos chili

Przygotowanie

Pierś z kurczaka posypać solą i pieprzem i zgrilować lub usmażyć na patelni, po czym pokroić w kosteczkę. Połowę masła rozgrzać na jednej patelni, połowę na drugiej. Obie tortille podpiec na obu patelniach. Jedną z tortilli posypać serem (połową), kurczakiem. Plastry pomidora położyć na kurczaku. Posypać reszta sera i doprawić solą, pieprzem i sosem chili. Całość przykryć drugą tortillą i chwile podpiec na niedużym ogniu aby ser się roztopił.

Innym sposobem na przygotowanie tej przekąski rozgrzanie piekarnika do 180 stopni razem z blachą na najwyższej półce i zapiekanie całości w piekarniku.

Podzielić na kawałki i podawać póki ciepłe.

Skomentuj

Upewnij się, że zostały wprowadzone wszystkie wymagane informacje oznaczone gwiazdką (*). Kod HTML jest niedozwolony.