Skłaniki
Sos pomidorowy
- 3 łyżki oleju,
- 1 cebula,
- 1 opakowanie przecieru pomidorowego,
- pół łyżeczki cukru,
- 2 łyżki lubczyku,
- sól,
- pieprz.
Kotlety
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 2 jaja,
- 50 g sera typu parmezan,
- 6 plastrów schabu,
- 6 łyżek oleju,
- pół łyżeczki cukru,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie
Przygotować sos: cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać przecier, cukier sól i pieprz. Gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodać lubczyk i odstawić na bok.
Przygotować panierkę: jaja zbełtać ze startym serem, solą i pieprzem. Plastry schabu lekko rozbić (ale naprawdę lekko, nie tak aby były cienkie jak papier), przyprawić je solą i pieprzem. Mięso obtaczać w mące i w rozbełtanych jajach. Smażyć na oleju po 3 min z każdej strony.