4 porcje
Składniki
- 400 g makaronu penne (rurki)
- 2 oberżyny (bakłażany)
- 6 pomidorów
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- olej
- sól
- Starty parmezan
Przygotowanie
Cebulę, oberżyny i pomidory pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Rozgrzać olej na patelni i wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać posiekany czonek a po chwili również bakłażany. Posolić i smażyć aż oberżyny zmienią kolor na bardziej przeźroczysty. Dodać pomidory i dusić kilka minut.
Ugotować makaron. Nakładać penne na talerze, polać sosem i posypać parmezanem.
Uwagi
Oberżyny czyli bakłażany nie trzeba obierać ze skórki. Nie trzeba też ich solić i odsączać po jakimś czasie żeby zgubiły goryczkę, bo goryczka bakłażanów to mit. Warto za to obrać ze skórki pomidory.