Penne z oberżyną

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Bardzo proste, szybkie i lekkie danie wegetariańskie

4 porcje

Składniki

  • 400 g makaronu penne (rurki)
  • 2 oberżyny (bakłażany)
  • 6 pomidorów
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • olej
  • sól
  • Starty parmezan

Przygotowanie

Cebulę, oberżyny i pomidory pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Rozgrzać olej na patelni i wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać posiekany czonek a po chwili również bakłażany. Posolić i smażyć aż oberżyny zmienią kolor na bardziej przeźroczysty. Dodać pomidory i dusić kilka minut.

Ugotować makaron. Nakładać penne na talerze, polać sosem i posypać parmezanem.

Uwagi

Oberżyny czyli bakłażany nie trzeba obierać ze skórki. Nie trzeba też ich solić i odsączać po jakimś czasie żeby zgubiły goryczkę, bo goryczka bakłażanów to mit. Warto za to obrać ze skórki pomidory.

Skomentuj

Upewnij się, że zostały wprowadzone wszystkie wymagane informacje oznaczone gwiazdką (*). Kod HTML jest niedozwolony.