Składniki
- 2 kg słodkich jabłek (kwaśne podczas gotowania rozpadają się podczas gotowania)
- 75 dag kiełbasy (podlaska, podwawelska lub zwyczajna)
- 4 duże cebule (50 dag)
- 6-7 łyżek oliwy
- 4 łyżki pasty pomidorowej
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- tymianek
- bazylia
- majeranek
- przyprawa chili
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce do jarzyn. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić i zeszklić na tłuszczu. Dodać pastę pomidorową i podsmażyć. Kiełbasę pokroić w cienkie paski (przedtem zdjąć osłonkę), wrzucić do cebuli z pomidorami, dodać do smaku przyprawy i sól. Dusić 10-12 min. Dudac jabłka i dusić kolejne 15 min. Bigos powinien być pikantny. Podawać gorący. Tak jak kążdy bigos jest smaczniejszy po podgrzaniu.