Bigos z jabłek

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Nazwa potrawy może wzbudzać zdziwienie, ale jeszcze większe zdziwienie odczujemy po spróbowaniu. Będziecie zaskoczeni jak smaczny może bić bigos, w którym zamiast kapusty użyjemy jabłek.

Składniki

  • 2 kg słodkich jabłek (kwaśne podczas gotowania rozpadają się podczas gotowania)
  • 75 dag kiełbasy (podlaska, podwawelska lub zwyczajna)
  • 4 duże cebule (50 dag)
  • 6-7 łyżek oliwy
  • 4 łyżki pasty pomidorowej
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • tymianek
  • bazylia
  • majeranek
  • przyprawa chili
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce do jarzyn. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić i zeszklić na tłuszczu. Dodać pastę pomidorową i podsmażyć. Kiełbasę pokroić w cienkie paski (przedtem zdjąć osłonkę), wrzucić do cebuli z pomidorami, dodać do smaku przyprawy i sól. Dusić 10-12 min. Dudac jabłka i dusić kolejne 15 min. Bigos powinien być pikantny. Podawać gorący. Tak jak kążdy bigos jest smaczniejszy po podgrzaniu.

Skomentuj

Upewnij się, że zostały wprowadzone wszystkie wymagane informacje oznaczone gwiazdką (*). Kod HTML jest niedozwolony.