4 porcje
Składniki
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 2 jajka
- 4 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- olej rzepakowy – tyle ile włazi do frytownicy
- bułka tarta
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Mięso opłukać, osuszyć i rozbić. Usunąć ścięgna. Podczas rozbijania uważać na to aby delikatne mięso z kurczaka nie porozwalało się jednak nie przejmować się tym, że porobi się perforacja. Rozbite piersi posolić i popieprzyć.
Masło utrzeć z czosnkiem i nakładać po kawałku na kotlety. Każdego kotleta zawinąć w szczelny rulon, tak aby masełko nie wyciekło podczas smażenia.
Jajka rozbić i rozmącić razem z odrobiną pieprzu i soli. Uformowane kotlety moczyć w jajku, a następnie w bułce tartej. Panierka musi przylegać dokładnie do całego kotleta, to zapobiegnie wyciekaniu masełka.
Kotlety smażyć we frytownicy po 8 minut w temperaturze 180˚C.