Składniki
- 25 dag mielonego mięsa wieprzowego (np. łopatka)
- 25 dag mięsa mielonego wołowego (np. pręga)
- 1 i ½ bułki
- ½ szklanki mleka
- 1 łyżka oliwy
- 1 jajko surowe
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 cebula
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- majeranek
Przygotowanie
Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebulę drobno posiekać i przesmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać do mięsa odciśniętą bułkę, cebulę, jajko, sól, pieprz i majeranek. Wymieszać.
Posypać deskę bułką tartą i uformować prostokąt z masy mięsnej. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć połówki jajek i posypać pietruszką. Zwinąć, uformować w wałek i obtoczyć go w bułce tartej.
Mięso włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i piec 50 min w 200 st.
Proponuję podawać z sosem chrzanowym.