Składniki
- 37,5 dag masła
- 37,5 dag miodu
- 37,5 daf cukru
- 1,25 - 1,5 kg mąki pszennej (w zależności ile ciasto zabierze)
- 7 dag kakao
- 0,25 l wody
- 7 żółtek
- 20g amoniaku (można kupić w niektórych sklepach)
- 0,5 szklanki mleka
- 4 paczki przyprawy do piernika
- 10 dag migdałów
- 10 dag orzechów włoskich
- 10 dag rodzynek
- 10 dag skórki pomarańczowej
- kolorowa posypka
Lukier
- 0,5 kg cukru pudru
- trochę mleka
- 1 cytryna
Przygotowanie
Migdały sparzyć i obrać ze skórki. Skórke pomarańczową ugotować dodając pod koniec trochę cukru. Wszystkie bakalie posiekać.
Wodę zagotować, dodać cukierm masło i miód. Cały czas mieszać do połączenia składników. Po przestudzeniu dodawać pomału mąkę, żółtka, kakao, przyprawy do piernika oraz rozpuszczony w ciepłym mleku amoniak (uwaga, może buzować, więc lepiej zrobić to w większym garnku).
Ciasto wyrabiac tak długo, aż będzie jednolite i gładkie. Na końcu dodac bakalie i jeszcze chwilę powyrabiać.
Gotowe ciasto pozostawić w chłodnym miejscu co najmniej do następnego dnia, ale można trzymac nawet tydzień.
Ciasto rozwałkować do pożądanej grubości perniczków i i wykrawać różne kształty za pomocą foremek. Piec na pergaminie w piekarniku nagrzanym ddo 140 stopni z termoobiegiem prze 5-8 minut.
Zrobić lukier: zalać cukier puder ciepłym mlekiem i mieszać aż zgęstnieje po czym dodać wyciśnięty sok z cytryny i znowu zamieszać.
Upieczone pierniczki polać lukrem i udekorować posypką.