4 porcje
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 4 jajka
- 2 małe serki camembert albo półtora dużego,
- 300 g piersi z indyka,
- 3 łyzki suszonej żurawiny,
- 250 ml śmietrany kremowej
- 50g sera typu parmezan
- mielona papryka ostra,
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól,
- pieprz,
- oliwa
Przygotowanie
Żurawinę zalać ciepłą wodą.
Mąkę z podrobionym masłem zagniatać na gładkie ciasto. Dodac jedno jajko, łyżkę wody i trochę soli i zagnieść ponownie. Odstawić na pół godziny do lodówki.
W międzyczasie pokroić w kosteczkę pierś z indyka, doprawić solą, pieprzem i papryką i podsmażyć chwilę na patelni na rozgrzanej oliwie.
Ciasto rozwałkować wyłożyć nim formę do tarty tak, aby przykryć również brzegi. Upiec ciasto w 180°C przez 15 minut obciążając ciasto fasolkami ułożonymi na papierze do pieczenia. Po tym czasie obciązenie można zdjąć ipiec jescze 10 min.
Przygotować masę jajeczną: 3 jajka rzotrzepać i wymieszać ze startym parmezanem, gałką, solą i pieprzem. Wyjąć spód z piekarnika, ułożyć indyka, camembert i odcedzoną żurawinę. Zalać masą jajeczną i piec jeszcze przez 15 min, aż jajeczka się zetną.