Składniki
- 6 dzwonków karpia
- 6 cebul
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- Kawałek selera
- kilka listków bobkowych
- kilka nasion ziela angielskiego
- 40 g żelatyny
- sól
- cytryna
Przygotowanie
Warzywa obrać, cebule pokroić na ćwiartki i ugotować w posolonej wodzie ok. 60 min. Wody dac tyle ile trzeba aby przykryć ryby gotowane bez warzyw.
Gdy warzywa będą miękkie, odcedzić wywar i ugotować w nim ryby (ok. 30 min). Wyjąć ryby z gorącego wywaru. Wsypywać do wywaru pomału żelatynę i mieszać. W międzyczasie z gorących ryb można powyjmować wystające ości. Zawsze będzie ich mniej podczas jedzenia, ale należy to robic delikatnie, aby dzwonek nie rozpadł się.
Ryby umieścić w miseczkach. Dodać po 2-3 plasterki ugotowanej marchewki i zalać bulionem z żelatyną. Po zastygnięciu przechowywać w lodówce.
Podawać z cytryną. Najlepiej smakuje z chałką plecioną.