Składniki
- 2 piersi z kaczki
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Piersi z kaczki wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej aby uzyskały temperaturę pokojową. Następnie umyć, osuszyć i ewentualnie oczyścić z resztek piór.
Ponacinać skórę mięsa, aby łatwiej wytopił się z niej tłuszcz.
Nastawić piekarnik na 200 stopni bez termoobiegu.
Posolić i popieprzyć. Można ewentualnie doprawić majerankiem albo tymiankiem. Piersi położyć na zimnej patelni i podgrzewać. To jest ważne, aby patelka była zimna, bo dzięki temu tłuszcz się zacznie powoli wytapiać. Na gorącej zrobi się skorupka utrudniająca wytapianie.
Od momentu gdy zacznie skwierczeć piec 5 min na tej stronie ze skórą i 3 min na drugiej po czym włożyć do nagrzanego piekarnika na 3 min. Po wyjęciu z piekarnika poczekać aż mięso odpocznie przez 3 min, dopiero potem kroić na plasterki.
W międzyczasie można do wytopionego tłuszczu dolać trochę soku pomarańczowego i odparować go, aby uzyskać szybki sosik pomarańczowy do kaczki.