Składniki
- nogi i piersi kurczaka (pozostałe części proponuję dać na rosół),
- włoszczyzna,
- kilka listków bobkowych,
- ziele angielskie,
- kilka ziaren czarnego pieprzu,
- żelatyna (ok. 1 łyżka na szklankę wywaru),
- trochę zielonej pietruszki,
- puszka groszku konserwowego,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie
Mięso z kurczaka umyć i ugotować w wodzie z przyprawami tak aby było prawie miękkie. Dodać włoszczyznę i gotować jeszcze do miękkości warzyw. Wywar odcedzić.
Mięso oddzielićod skóry i kości i pokroić na kawałeczki. Marchewkę z wywaru pokroić w krążki. Żelatynę namoczyć w szklance wywaru przez 15 min i wrzucić do odcedzonego wywaru po czym podgrzac go do wrzenia nie gotując dalej. Na salaterkach układać kolejno marchewki, zieloną pietruszkę, groszek i mięsko. Pozalewać naczynia wywarem i odstawić do wystygnięcia i stężenia.
Wskazówka
Aby uzyskać bardzo klarowną galaretkę do wywaru razem z żelatyną należy dodać trochę soku z cytryny i pianę z ubitych trzech białek z jajek. Po zagotowaniu wywar odcedzić na drobnym sitku. Wszelkie "nieczytości" zostaną na sitku przyklejone do ściętego białka, a galaretka będzie klarowna jak kryształ swarovskiego.