Chili sin carne

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Nazwę "Chili sin carne" czyli "chili bez mięsa" podpatrzyłem gdzieś w Internecie szukając wegetariańskiej wersji chili con carne. Niesamowity aromat tej potrawy daje połączenie kuminu z wędzoną papryką (substytut wędzonki).

Składniki

  • 4 papryki,
  • 2 cebule biełe,
  • 2 cebule czerwone,
  • 3 puszki fasoli,
  • 3 puszki pomidorów,
  • 3 laski selera naciowego,
  • 1 marchewka,
  • 2 łyżeczki chili,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 2 łyżeczki kuminu,
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej,
  • puszka kukurydzy,
  • 2 łyzki oliwy,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1  łyzeczka cynamonu,
  • 6 ząbków czosnku.

Przygotowanie

Pokroić w kostę wszystkie warzywa. Na rozgrzanej oliwie seszkilić cebulę, dodać posiekany czosnek po czym natychmiast skropić czosnek zimą wodą. Dodać resztę warzyw (bez fasoli i kukurydzy) i wszystkie przyprawy oprócz cynamonu. Wymieszac i dusić na małym ogniu 10 min. Dodać fasolę i kukurydzę i cynamon. Duciś chwilę na małym ogniu aby potrawa zgęstniała.

Uwagi

Seler i marchew nie są obowiązkowe. Do całej potrawy można na koniec zetrzeć trochę czekolady gorzkiej.

Skomentuj

Upewnij się, że zostały wprowadzone wszystkie wymagane informacje oznaczone gwiazdką (*). Kod HTML jest niedozwolony.