Zupa krem z pomidorów

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Ta wegetariańska wersja pomidorówki jest tak aromatyczna i głęboka w smaku, że z powodzeniem może zastąpić tradycyjną pomidorową z ryżem.

Składniki

  • 1,5 kg pomidorów,
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego,
  • Główka czosnku,
  • 100 ml śmietany,
  • kilka gałązek tymianku świeżego lub łyżka suszonego,
  • kilka gałązek bazylii świeżej,
  • ser feta,
  • sól,
  • pieprz,
  • na grzanki kilka kromek chleba i oliwa

Przygotowanie

Pomidory ponacinać na krzyż i zalać wrzątkiem. Po kilkudziesięciu sekundach wyjąć i obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki i usunąć zdrewniałe końcówki. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i przełożyć do niego pomidory. Na pomidorach położyć ząbki czosnku w łupinach, tymianek i bazylię.

Pomidory z czosnkiem i ziołami zapiekać przez 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C.

Po przestudzeniu usunąć gałązki wrzucić wszystko oprócz czosnku do garnka, a z ząbków czosnku wycisnąć upieczoną zawartość dodając do reszty. Dodać 1 szklankę bulionu i śmietanę. Zmiksować. Jeśli zupa będzie za gęsta dodać więcej bulionu.

Kromki chleba pokroić w grubą kostkę, położyć na blachę, skropić oliwą i zapiekać w 180°C aż lekko się zarumienią.

Zupę przybrać listkami bazylii podawać z grzankami i kawałeczkami feta.

 

Więcej w tej kategorii: « Zakwas na żurek

Skomentuj

Upewnij się, że zostały wprowadzone wszystkie wymagane informacje oznaczone gwiazdką (*). Kod HTML jest niedozwolony.