Składniki
- 1,5 kg pomidorów,
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego,
- Główka czosnku,
- 100 ml śmietany,
- kilka gałązek tymianku świeżego lub łyżka suszonego,
- kilka gałązek bazylii świeżej,
- ser feta,
- sól,
- pieprz,
- na grzanki kilka kromek chleba i oliwa
Przygotowanie
Pomidory ponacinać na krzyż i zalać wrzątkiem. Po kilkudziesięciu sekundach wyjąć i obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki i usunąć zdrewniałe końcówki. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i przełożyć do niego pomidory. Na pomidorach położyć ząbki czosnku w łupinach, tymianek i bazylię.
Pomidory z czosnkiem i ziołami zapiekać przez 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C.
Po przestudzeniu usunąć gałązki wrzucić wszystko oprócz czosnku do garnka, a z ząbków czosnku wycisnąć upieczoną zawartość dodając do reszty. Dodać 1 szklankę bulionu i śmietanę. Zmiksować. Jeśli zupa będzie za gęsta dodać więcej bulionu.
Kromki chleba pokroić w grubą kostkę, położyć na blachę, skropić oliwą i zapiekać w 180°C aż lekko się zarumienią.
Zupę przybrać listkami bazylii podawać z grzankami i kawałeczkami feta.