4 porcje
Składniki
- 3 pory (40dag)
- 2 ziemniaki (25 dag)
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki śmietany 18%
- 2 łyżki masła 1 żółtko
- 1 łyżka szczypiorku
Przygotowanie
Pory oczyścić i skrócić liście do 1/3 długości, przekroić warzywa wzdłuż, dokładnie umyć i pokroić na kawałki. Kartofle, obrać, umyć i również pokroić na kawałki. W rondlu rozgrzać masło i podsmażyć pory, następnie wlać jeden litr wrzątku, dodać kartofle, posolić i gotować do miękkości około 25 min.
Zupę zmiksować, dodać mleko, zagotować i zdjąć z ognia.
Śmietanę połączyć z żółtkiem i wlać do zupy. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać posypaną szczypiorkiem, z groszkiem ptysiowym lub grzankami.