Składniki
- 50 dag mięsa wieprzowego
- 25 dag boczku
- 25 dag kiełbasy
- 25 dag fasoli
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 pomidor
- 1 papryka
- ostra papryka w proszku
- ocet
- cukier
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
Fasolę moczyć 12 godzin, a następnie gotować w tej samej wodzie aż b będzie miękka. Marchewkę i pietruszkę obrać i opłukać. Pomidor oraz paprykę umyć. Paprykę czyścić z gniazda nasiennego. Czosnek obrać i drobno posiekać. Wszystko pokroić i dodać do prawie miękkiej fasoli. Ugotować.
Cebulę obrać i drobno pokroić. Boczek i kiełbasę pokroić w kosteczkę i obsmażyć na patelni. Skwarki z boczku i kiełbasy przełożyć do fasoli, a na wytopionym tłuszczu zeszklić cebulę, wlać trochę wody i dusić, aż płyn wyparuje. Mięso pokrojone w kostkę dodać do cebuli i mieszać aż się przyrumieni każda kostka. Połączyć z fasolą i gotować do miękkości na małym ogniu. Doprawić ostrą papryką, octem cukrem, pieprzem i solą.