Składniki
- 100 dag mięsa drobiowego mieszanego np. pierś z indyka plus udka kurczaka,
- 50 dag wątróbki z indyka
- 25 dag boczku wędzonego
- 50 dag masła
- 1 marchew
- 1 piertruszka
- 1/4 selera
- por
- 3 jaja
- 1 bułka kajzerka
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 3 liście bobkowe
- natka pieruszki
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprzu
- gałki muszkatołowa
- 2/3 szklanki pistacji, obranych z łupinek
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
Przygotowanie
Mięso, boczek, włoszczyznę, ziele angielski i liść bobkowy zalać wodą z solą i gotować 1 godzinę. Po ugotowaniu wyjąć składniki z wody i wystudzić.
Wątróbkę usmażyć 2 min na 1 łyżce masła i wystudzić.
Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Wszystko co powyżej (czyli mieso, wątróbkę, warzywa i bułkę) zemleć dwukrotnie po czym dodać sól, pieprz, gałkę, wyciśnięty czosnek, żółtka jaj, pistacje, żurawinę i pozostałe masło. Białko jaj ubić i wymieszać z wszystkimi składnikami.
Masę włożyć do dwóch keksówek wyłożonych pergaminem. Piec w temperaturze 190°C przez 60 minut. Dobrze ostudzić przed wyciągnięciem z formy.