Sałatka śledziowa z bananami

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Przepyszne śledzie choć skład jest nietypowy. Niestety nie wszystkim pasuje połączenie słodkich owoców ze słonymi śledziami. Mnie pasuje, bo lubię zjeść od czasu do czasu coś innego.

 Składniki

  • 30 dag filetów
  • 2 banany
  • 1 mała kapusta pekińska albo pół dużej
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżki rodzynek
  • 1 łyżeczka łagodnej przyprawy curry

Przygotowanie

Śledzie moczyć w wodzie lub w gazowanej wodzie mineralnej 30 min. Następnie osączyć i pokroić w cienkie paseczki. Banany obrać i pokroić w plasterki. Kapustę umyć i cienko poszatkować. Wszystkie składniki połączyć, dodać rodzynki i przyprawę curry. Majonez połączyć ze śmietaną i doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru, wymieszać i polać śledzie. Sałatkę wstawić na 1 godz. do lodówki.

(4 porcje)

Jeśli śledzie są mocno słone to trzeba je po moczeniu w wodzie moczyć w mleku, wypłukać i ponownie moczyć w wodzie. Nie dodajemy wtedy soli do sałatki.

Skomentuj

Upewnij się, że zostały wprowadzone wszystkie wymagane informacje oznaczone gwiazdką (*). Kod HTML jest niedozwolony.