Składniki
- 30 dag filetów
- 2 banany
- 1 mała kapusta pekińska albo pół dużej
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżki rodzynek
- 1 łyżeczka łagodnej przyprawy curry
Przygotowanie
Śledzie moczyć w wodzie lub w gazowanej wodzie mineralnej 30 min. Następnie osączyć i pokroić w cienkie paseczki. Banany obrać i pokroić w plasterki. Kapustę umyć i cienko poszatkować. Wszystkie składniki połączyć, dodać rodzynki i przyprawę curry. Majonez połączyć ze śmietaną i doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru, wymieszać i polać śledzie. Sałatkę wstawić na 1 godz. do lodówki.
(4 porcje)
Jeśli śledzie są mocno słone to trzeba je po moczeniu w wodzie moczyć w mleku, wypłukać i ponownie moczyć w wodzie. Nie dodajemy wtedy soli do sałatki.