Śledzie z cebulą w oleju

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Śledzie, które smakują każdemu. Pasują na śniadanie, kolację i na imprezę.

Składniki

  • 15 śledzi solonych,
  • duży słoik małych ogórków konserwowych,
  • duży słoik oliwek zielonych,
  • dużo cebuli,
  • olej rzepakowy.

Przygotowanie

Śledzie pokroić na kawałki, cebulę posiekać w kostkę, a ogórki podzielić wzdłuż na pół. W słoiku układać po kolei warstwy: cebuli, śledzi, ogórków, oliwek. Warstwy zalać olejem aby przykryć całość i dolać trochę zalewy z ogórków konserwowych. Do jednego słoika litrowego powinny wejść 3 takie warstwy. Na samym końcu ułożyć warstwę cebuli i zalać do końca olejem.

Z podanych ilości powinny wyjść 3 słoiki śledzi.

Komentarz

To jest wersja klasyczna. Można jednak urozmaicić tę potrawę różnymi składnikami np. pomidorami suszonymi albo papryczką.

Skomentuj

Upewnij się, że zostały wprowadzone wszystkie wymagane informacje oznaczone gwiazdką (*). Kod HTML jest niedozwolony.