8 porcji, 125 min
Składniki
- 2 tacki filetów śledziowych
- 500 g buraków
- 50 ml octu
- 1 cebula
- 350 g ziemniaków
- 2 jaja
- 1 jabłko
- 200 ml oleju rzepakowego
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1,5 cytryny
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz biały
- pieprz czarny
Przygotowanie
Nieobrane buraki wyczyścić, zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 170˚C z termoobiegiem. Piec 1,5 godziny, wystudzić.
W międzyczasie ugotować jedno jajko na twardo.
Śledzie pokroić w paseczki. Dodać do nich cebulę pokrojona w kostkę wymieszaną z octem i 25 ml oleju i odstawić.
Wystudzone buraki obrać i pokroić w kostkę o szerokości 1 cm. Jabłko obrać i pokroić trochę drobniej niż buraki. Dodać jabłka do buraków polać sokiem z pół cytryny. Dodać sól, biały pieprz i 25 ml oleju. całość wymieszać i odstawić.
Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować bez wody. Można też na parze, jak nie mamy garnka do gotowania bez wody. Do gorących ziemniaków dodać 2 ząbki posiekanego czosnku, pół pęczka posiekanej pietruszki, 25 ml oleju i soku z pół cytryny oraz sól i biały pieprz. Wymieszać i odstawić.
Z pozostałych składników przygotowujemy sos do polania. Będzie to taki majonez czosnkowo-pietruszkowy.
Wbić do miski 1 żółtko. Czosnek posiekać i rozetrzeć w moździerzu z pół natki pietruszki, odrobiną soli, kilkoma kroplami oleju i łyżeczką musztardy Dijon. Dodać do żółtka i dokładnie wymieszać razem z sokiem z pół cytryny. Cały czas mieszając dolewać powoli 100 ml oleju.
W naczyniu (np. w szklanej misce) układać warstwami: buraki (zostawić kilka do dekoracji), śledzie z cebulą, buraki, ziemniaki. Sam wierzch dekorujemy kilkoma kostkami buraczków, jakiem, podzielonym na ćwiartki i skrapiamy sosem. Pozostały sos przelewamy do sosjerki i polewamy nim śledzie na talerzu przed konsumpcją.