Składniki
- pierś z indyka
- brzoskwinie z puszki
- 2 cm kawałek imbiru
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka anyżu
- skórka z cytryny
- 1 chili
- sól
- olej
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki masła
Przygotowanie
Kolendrę i anyż podgrzać na suchej patelni, jak zacznie pachnieć ściągnąć z ognia i wrzucić do moździerza. To właśnie zapach tych dwóch przypraw rozchodzi się pocałym domu i nie opuszcza go przez kilkanaście najbliższych dni.
Do moździerza dodać pieprz i utrzeć. Dodać skórkę z cytryny, drobno pokrojoną chili, imbir i sól. Ucierać dodając po trochu 1-2 łyżki oleju. Powstałą pastą natrzeć indyka i odstawić go na całą noc do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Do rękawa do pieczenia włożyć indyka wraz z zalewą, jaka powstała. Dodać brzoskwinie. Piec 90 min. Po upieczeniu, sok i brzoskwinie zmiksować, przelać do rondelka i zredukować sos aż zgęstnieje. Dodać śmietanę. Indyka pokroić w plastry i podać z gorącym sosem brzoskwiniowym.
Pieczeń można podawać na ciepło jako danie główne lub na zimno pokroić jak wędlinkę do chleba.