Zakwas na żurek

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Jeśłi ktoś ma zakwas na chleb (a jeśli nie to namawiam aby to zrobić), może z niego przygotować zakwas, z którego powstanie obłędny żur.

 

Składniki

  • 50 g zakwasu na chleb,
  • 500 ml wody,
  • 100 g mąki żytnięj 2000
  • 3 ząbki czosnku,
  • pieprz czarny niemielony
  • ziele angielskie (w całości lub mielone),
  • liść bobkowy.

Przygotowanie

Czosnek rozgnieść razem z łupiną. Wszystkie składniki połączyć ze soboą i wymieszać w 1-litrowym słoiku. Słoik lekko zakręćić, a najlepiej przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 dni mieszając raz dziennie zawartość. Gdy zakwas będzie gotowy zakręcić słoik i przechowywać w lodówce.

Skomentuj

Upewnij się, że zostały wprowadzone wszystkie wymagane informacje oznaczone gwiazdką (*). Kod HTML jest niedozwolony.