Składniki
- 6 kiełbas dobrej jakości, chudziutkich, z prawdziwego mięsa a nie z mięsa oddzielonego mechanicznie od budy, mogą być śląskie albo białe albo wymieszane;
- 0,5 kg mięsa na wywar, mogą być dwie nóżki kurze, albo żeberka wieprzowe, albo kość wieprzowa czy coś w tym rodzaju;
- 4-5 marchewek;
- 3-4 pietruszki;
- kawałek selera;
- por;
- 2 cebule;
- listek bobkowy;
- ziele angielskie;
- pieprz w ziarnach;
- 4-5 ząbków czosnku;
- 1 litr kiszonego żuru przygotowany wg tego przepisu;
- 4 jaja na twardo;
- pół paczki majeranku;
- sól;
- pieprz czarny mielony.
Przygotowanie
Nastawić wywar: do zimnej wody wrzucić mięso, liście bobkowe, ziele angielskie, czarny pieprz niemielony, posolić. Zagotować. Po zagotowaniu wrzucić marchew, cebulę, por i pietruszkę i gotować ok. 1 godziny aż warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu odcedzić wywar. Warzywa można użyć do sałatki warzywnej.
Kiełbasę obrać z flaka i wrzucić do wywaru. Wlać kiszony żur, rozgnieciony czosnek oraz majeranek i zagotować aż zgęstnieje. Jeśli żurek jest za mało kwaśny dodać kilka kropel spożywczego kwasu mlekowego.
Wyjąć kiełbasę i pokroić ją w kosteczkę. Nakładać do talerzy lub misek pokrojoną kiełbaskę razem z ugotowanymi na twardo jajkami. Zalać zupą. Można dodać jeszcze pokrojonej szyneczki do do talerza.