Żurek

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Co to jest żurek każdy wie. Odmian tej pysznej zupki jest tyle co bigosu. Tutaj przedstawiam taką prostą, która zawsze smakuje wyśmienicie jak ktoś lubi delikatnie. No i moja wersja jest bez kartofli aby się zbytnio nie nażreć, za to zaostrzyć apetyt do następnego dania.

Składniki

  • 6 kiełbas dobrej jakości, chudziutkich, z prawdziwego mięsa a nie z mięsa oddzielonego mechanicznie od budy, mogą być śląskie albo białe albo wymieszane;
  • 0,5 kg mięsa na wywar, mogą być dwie nóżki kurze, albo żeberka wieprzowe, albo kość wieprzowa czy coś w tym rodzaju;
  • 4-5 marchewek;
  • 3-4 pietruszki;
  • kawałek selera;
  • por;
  • 2 cebule;
  • listek bobkowy;
  • ziele angielskie;
  • pieprz w ziarnach;
  • 4-5 ząbków czosnku;
  • 1 litr kiszonego żuru przygotowany wg tego przepisu;
  • 4 jaja na twardo;
  • pół paczki majeranku;
  • sól;
  • pieprz czarny mielony.

Przygotowanie

Nastawić wywar: do zimnej wody wrzucić mięso, liście bobkowe, ziele angielskie, czarny pieprz  niemielony, posolić. Zagotować. Po zagotowaniu wrzucić marchew, cebulę, por i pietruszkę i gotować ok. 1 godziny aż warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu odcedzić wywar. Warzywa można użyć do sałatki warzywnej.

Kiełbasę obrać z flaka i wrzucić do wywaru. Wlać kiszony żur, rozgnieciony czosnek oraz majeranek i zagotować aż zgęstnieje. Jeśli żurek jest za mało kwaśny dodać kilka kropel spożywczego kwasu mlekowego.

Wyjąć kiełbasę i pokroić ją w kosteczkę. Nakładać do talerzy lub misek pokrojoną kiełbaskę razem z ugotowanymi na twardo jajkami. Zalać zupą. Można dodać jeszcze pokrojonej szyneczki do do talerza.

Więcej w tej kategorii: « Zupa pieczarkowa Barszcz czerwony »

Skomentuj

Upewnij się, że zostały wprowadzone wszystkie wymagane informacje oznaczone gwiazdką (*). Kod HTML jest niedozwolony.