składniki na 1 pizzę
Składniki
- 300 g mąki
- 150 ml wody
- 30 g drożdży
- łyżeczka cukru pudru
- sól
- oliwa
Przygotowanie
Drożdże, cukier, wodę i 2 łyżki mąki wymieszać i odstawić na 20 minut (tzw. rozczyn).
Wyrośnięty rozczyn wlać do pozostałej, przesianej uprzednio mąki i wyrobić ciasto.
Po wyrobieniu dodać 2 łyżki oliwy, sól i wyrobić do końca.
Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu na 1 dzień (lub co najmniej 2 godziny).
Ciasto rozwałkować, nakłuwać widelcem i posmarować oliwą.
Na tak przyrządzone ciasto nakładamy sos, ser i wybrane dodatki. Pizze piec w piekarniku z nastawionym grzaniem od dołu lub z funkcją pizza na najwyższej możliwej temperaturze. U mnie to jest 270 st. i trwa ok 5 min.