Wydrukuj tę stronę

Pieczeń rzymska

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Pieczeń rzymska sprawdzi się zarówno na ciepło jako danie główne, wtedy powinna być grubiej pokrojona. Doskonała jest również na zimno np. do kanapek.

Składniki

  • 25 dag mielonego mięsa wieprzowego (np. łopatka)
  • 25 dag mięsa mielonego wołowego (np. pręga)
  • 1 i ½ bułki
  • ½ szklanki mleka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 jajko surowe
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Przygotowanie

Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebulę drobno posiekać i przesmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać do mięsa odciśniętą bułkę, cebulę, jajko, sól, pieprz i majeranek. Wymieszać.

Posypać deskę bułką tartą i uformować prostokąt z masy mięsnej. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć połówki jajek i posypać pietruszką. Zwinąć, uformować w wałek i obtoczyć go w bułce tartej.

Mięso włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i piec 50 min w 200 st.

Proponuję podawać z sosem chrzanowym.