Wydrukuj tę stronę

Pasztet z pistacjami

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Ten chudy (można powiedzieć dietetyczny, gdyby nie wątróbka) pasztet smakuje wyśmienicie z chrzanem z jabłkami.

Składniki

  • 100 dag mięsa drobiowego mieszanego np. pierś z indyka plus udka kurczaka,
  • 50 dag wątróbki z indyka
  • 25 dag boczku wędzonego
  • 50 dag masła
  • 1 marchew
  • 1 piertruszka
  • 1/4 selera
  • por
  • 3 jaja
  • 1 bułka kajzerka
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście bobkowe
  • natka pieruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprzu
  • gałki muszkatołowa
  • 2/3 szklanki pistacji, obranych z łupinek
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny

Przygotowanie

Mięso, boczek, włoszczyznę, ziele angielski i liść bobkowy zalać wodą z solą i gotować 1 godzinę. Po ugotowaniu wyjąć składniki z wody i wystudzić.

Wątróbkę usmażyć 2 min na 1 łyżce masła i wystudzić.

Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Wszystko co powyżej (czyli mieso, wątróbkę, warzywa i bułkę) zemleć dwukrotnie po czym dodać sól, pieprz, gałkę, wyciśnięty czosnek, żółtka jaj, pistacje, żurawinę i pozostałe masło. Białko jaj ubić i wymieszać z wszystkimi składnikami.

Masę włożyć do dwóch keksówek wyłożonych pergaminem. Piec w temperaturze 190°C przez 60 minut. Dobrze ostudzić przed wyciągnięciem z formy.