Składniki
- 8 małych kartofelków lub 4 dużych,
- pęczek koperku
- 2 tacki śledzi w olej u, a lepiej 10 śledzi z beczki wymoczonych pół godziny,
- jedna duża cebula, może być czerwona,
- 10 małych lub 5 dużych ogórków kiszonych lub korniszonów
- 4 łyżki majonezu,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżka oliwy,
- koperek,
- pieprz.
Przygotowanie
Kartofle ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Śkledzie pokroić w małe kawałki. Cebulę posiekać, a ogórki pokroić w mniejsza kostkę. Majonez, musztardę i oliwę wymieszać razem. Polać tym pozostałe składniki i delikatnie wymieszać wraz z koperkiem. Odstawić na noc do lodówki i wcinać następnego dnia.