Składniki
- 4 oczyszczone pstrągi,
- pęczek pietruszki,
- 4 gałązki rozmarynu,
- 4łyzki masła,
- 4 ząbki czosnku,
- trochęmąki
- pieprz,
- sól.
Przygotowanie
Pstrągi oczyścić, umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Można smażyć razem z głowami i ogonami, ja jednak ucinam te części bo nie mieszczą mi się na patelni. Jak ktoś jest bardzo wrażliwy, to proponuję przed smażeniem z głową wyłupać oczy, aby ryba nie sprawiała wrażenie patrzącej ofiary na swego oprawcy.
Rybę posolić i popieprzyć. Masło wymieszać z przeciśniętym czosnkiem i powkładać do ryby. Farsz uzupełnić o pietruszkę i rozmaryn, po czym pozamykać pstrągi spinając wykałaczkami aby ograniczyć wyciek masełka.
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy z masłem klarowanym i smażyć pstrągi po 4 minuty z kazdej strony, najlepiej pod przykryciem.
Podawać z cytryną.