Porcja na keksówkę 30 cm
Składniki
- 500 g mięsa,
- 5 jaj,
- 1 por,
- 3 ząbki czosnku,
- pęczek pietruszki zielonej,
- 2 łyżki chrzanu,
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka musztardy,
- olej,
- masło,
- bułka tarta.
Przygotowanie
4 jaja ugotować na twardo. Pora i czosnek posiekać, zeszklić na maśle. Dodać razem z pietruszką do mięsa i zemleć wszystko razem.
Dodać do zmielonego mięsa jajko, chrzan, musztardę, 5 łyżek bułki tartej, sos sojowy i paprykę. Wymieszać. Keksówkę posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełnić masą do połowy po czym ułożyć wzdłuż ugotowane na twardo jaja delikatnie wciskając. Położyć resztę masy mięsnej i posmarować górę musztardą.
Piec 50 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.