Pieczeń rzymska z indyka

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Taka trochę bardziej dietetyczna wersja pieczeni rzymskiej. Doskonale smakuje z sosem jajeczno-szczypiorkowym.

Porcja na keksówkę 30 cm

Składniki

  • 500 g mięsa,
  • 5 jaj,
  • 1 por,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pęczek pietruszki zielonej,
  • 2 łyżki chrzanu,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka musztardy,
  • olej,
  • masło,
  • bułka tarta.

Przygotowanie

4 jaja ugotować na twardo. Pora i czosnek posiekać, zeszklić na maśle. Dodać razem z pietruszką do mięsa i zemleć wszystko razem.

Dodać do zmielonego mięsa jajko, chrzan, musztardę, 5 łyżek bułki tartej, sos sojowy i paprykę. Wymieszać. Keksówkę posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełnić masą do połowy po czym ułożyć wzdłuż ugotowane na twardo jaja delikatnie wciskając. Położyć resztę masy mięsnej i posmarować górę musztardą.

Piec 50 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.

 

Więcej w tej kategorii: « Kotlety schabowe po włosku

Skomentuj

Upewnij się, że zostały wprowadzone wszystkie wymagane informacje oznaczone gwiazdką (*). Kod HTML jest niedozwolony.