Leczo - lecsó

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Tym razem podstawowe danie kuchni węgierskiej. W wersji węgierskiej, a nie polskiej czyli bez dodatków typu kabaczek. Oryginalny węgierski przepis.

8 porcji

Składniki

  • 75 dag zielonej papryki
  • 75 dag cebuli
  • 75 dag pomidorów
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 30 dag kiełbasy zwyczajnej
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 10 dag smalcu
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • 1 czuszka lub 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • cukier
  • sól

Przygotowanie

Cebule obrać i pokroić w grube plastry. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Pomidory włożyć do wrzątku po czym przelać zimną wodą, obrać ze skórek i pokroić w dużą kostkę.

Boczek pokroić dużą kostkę i obsmażyć na smalcu, wyjąć i wyłożyć na talerz. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę nie rumieniejąc jej. I teraz bardzo ważne: zdjąć cebulę z ognia, skropić zimną wodą i wsypać mieloną paprykę. Jeśli nie zdejmiemy cebuli z ognia, to papryka nabierze gorzkiego smaku w zbyt wysokiej temperaturze. Węgrzy robią to automatycznie. Teraz należy wymieszać i podgrzać po czym dodać surową paprykę, posolić i dusić 5 min na średnim ogniu. Wrzucić pomidory i dusić kolejne 5 min. Włożyć nakłutą w kilku miejscach czuszkę, dusić na małym ogniu 10 min i wyjąć. Można dodać jeszcze trochę ostrej papryki w proszku. Dodać przecier pomidorowy, boczek i kiełbasę i dusić jeszcze 5 min. Doprawić cukrem i solą. Uwaga: boczek często jest tak sony, że nie trzeba tej soli dawać zbyt dużo a najlepiej w ogóle.

Skomentuj

Upewnij się, że zostały wprowadzone wszystkie wymagane informacje oznaczone gwiazdką (*). Kod HTML jest niedozwolony.