Do sporządzenia tej potrawy wykorzystałem przepis Pascala Brodnickiego, który zmodyfikowałem po swojemu oraz na podstawie porównania z innymi wersjami z internetu.
4 porcje
Składniki
- 750 g mięsa mielonego np. wieprzowo-wołowego
- 2 cebule
- 4 szalotki
- 2 pęczki natki pietruszki
- 400 g pomidorów
- 30 g koncentratu pomidorowego
- Łyżeczka cynamonu
- 3 bułki kajzerki
- 100 g sera sałatkowego typu greckiego
- 2 żółtka
- 1/3 szkalnki mleka
- 5 łyżek oliwy
- szklanka wody
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Sos
Cebule i szalotki posiekać. Pietruszkę posiekać. Cebule razem z pietruszką zmiksować na gładką masę. 2/3 mikstury podsmażyć na 4 łyżkach oliwy przez 2 min. Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Dodać sól i pieprz i podusić przez chwilę. Dodać szklankę wody i dusić aż zgęstnieje.
Pulpety
Oliwki posiekać w plasterki. Ser pokroić w dosyć drobną kostkę. Rozdrobnione bułki wymieszać z mięsem, mlekiem i pozostałą częścią mikstury cebulowo-pietruszkowej. Dodać oliwki, ser, mięso, żółtka, cynamon, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać i formować kulki. Pulpeciki smażyć na oleju po czym wrzucić do sosu i dusić razem jeszcze przez chwilę.
Jako dodatek znakomicie pasują tzatziki.