Indyk z brzoskwiniami i imbirem

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Po przyrządzeniu tej pieczeni w domu zapachy przypraw unoszą się jeszcze przez kilkanaście dni.

 

Składniki

  • pierś z indyka
  • brzoskwinie z puszki
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka anyżu
  • skórka z cytryny
  • 1 chili
  • sól
  • olej
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie

Kolendrę i anyż podgrzać na suchej patelni, jak zacznie pachnieć ściągnąć z ognia i wrzucić do moździerza. To właśnie zapach tych dwóch przypraw rozchodzi się pocałym domu i nie opuszcza go przez kilkanaście najbliższych dni.

Do moździerza dodać pieprz i utrzeć. Dodać skórkę z cytryny, drobno pokrojoną chili, imbir i sól. Ucierać dodając po trochu 1-2 łyżki oleju. Powstałą pastą natrzeć indyka i odstawić go na całą noc do lodówki.

Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Do rękawa do pieczenia włożyć indyka wraz z zalewą, jaka powstała. Dodać brzoskwinie. Piec 90 min. Po upieczeniu, sok i brzoskwinie zmiksować, przelać do rondelka i zredukować sos aż zgęstnieje. Dodać śmietanę. Indyka pokroić w plastry i podać z gorącym sosem brzoskwiniowym.

Pieczeń można podawać na ciepło jako danie główne lub na zimno pokroić jak wędlinkę do chleba.

Więcej w tej kategorii: Medaliony z indyka »

Skomentuj

Upewnij się, że zostały wprowadzone wszystkie wymagane informacje oznaczone gwiazdką (*). Kod HTML jest niedozwolony.