Tandori to aromatyczne i bardzo kolorowe potrawy kuchni indyjskiej przyrządzane w specjalnym piecu (tandoor) opalanym drewnem i konserwowanym liśćmi szpinaku (dawniej, dzisiaj już zwykle gazem). Charakteryzują się krótkim czasem pieczenia w bardzo wysokiej temperaturze dzięki czemu są soczyste w środku i chrupkie na zewnątrz. Polecam mimo dzisiejszej mody pieczenia w niskiej temperaturze przez długi czas. Tu piec tandoor zastępujemy grillem.
4 porcje
Składniki
- 1 szklanka odtłuszczonego jogurtu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka drobno utartego świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- ½ łyżeczki mielonego kminu
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- ½ łyżeczki mielonej kurkumy
Sałatka z pomidorów
- 2 pomidory pokrojone w kostkę
- 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki posiekanych listków kolendry
Przygotowanie
Do miski wlać jogurt i sok z cytryny, dodać czosnek, cukier i przyprawy. Dokładnie wymieszać i włożyć kurczaka. Polać marynatą i wstawić do lodówki na noc.
Mięso wyjąć z marynaty i ułożyć na ruszcie tuż pod grillem. Piec, aż mięso się zrumieni i będzie miękkie. Podczas pieczenia smarować marynatą. Upieczone mięso pokroić na plastry. Podawać z ryżem i sałatką z pomidorów.
Sałatka z pomidorów: wszystkie składniki sałatki włożyć do salaterki i dokładnie wymieszać.