Indyk słodko-kwaśny

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

To chyba nie jest jakieś tradycyjne danie kuchni chińskiej czy tajskiej, ale smakuje wybornie i jest mega-proste do zrobienia.

W przepisie wykorzystałem gotowy sos słodko-kwaśny, następnym razem spróbuję zrobić własny. Użyłem też ciemnego sosu sojowego – z jasnym może wyglądać inaczej (i pewnie lepiej).

 

Składniki

  • 70 dag piersi indyka (może też być kurczak)
  • 2 czerwone papryki (30 dag)
  • 2 zielone papryki (30 dag)
  • 6 cebul (60 dag)
  • 5 łyżek oleju
  • Pół buteleczki sosu sojowego
  • Buteleczka sosu słodko-kwaśnego

Przygotowanie

Piersi umyć, osączyć i pokroić na paski szerokości 1 cm. Polać połową sosu sojowego i odstawić na 30 min. Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w dużą kostkę. Cebule obrać, pokroić na ćwiartki i skropić sosem sojowym.

Mięso usmażyć na 3 łyżkach oleju, przełożyć do miski i trzymać w cieple. Na pozostałym oleju podsmażyć paprykę, włożyć ją do mięsa i wymieszać. Zeszklić cebulę. Mięso z papryką dodać do cebuli, polać resztą sosu sojowego i dusić 5 min. Dodać sos słodko-kwaśny. Można podawać z ryżem, albo z makaronem.

Więcej w tej kategorii: « Leczo - lecsó Bigos z jabłek »

Skomentuj

Upewnij się, że zostały wprowadzone wszystkie wymagane informacje oznaczone gwiazdką (*). Kod HTML jest niedozwolony.