W przepisie wykorzystałem gotowy sos słodko-kwaśny, następnym razem spróbuję zrobić własny. Użyłem też ciemnego sosu sojowego – z jasnym może wyglądać inaczej (i pewnie lepiej).
Składniki
- 70 dag piersi indyka (może też być kurczak)
- 2 czerwone papryki (30 dag)
- 2 zielone papryki (30 dag)
- 6 cebul (60 dag)
- 5 łyżek oleju
- Pół buteleczki sosu sojowego
- Buteleczka sosu słodko-kwaśnego
Przygotowanie
Piersi umyć, osączyć i pokroić na paski szerokości 1 cm. Polać połową sosu sojowego i odstawić na 30 min. Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w dużą kostkę. Cebule obrać, pokroić na ćwiartki i skropić sosem sojowym.
Mięso usmażyć na 3 łyżkach oleju, przełożyć do miski i trzymać w cieple. Na pozostałym oleju podsmażyć paprykę, włożyć ją do mięsa i wymieszać. Zeszklić cebulę. Mięso z papryką dodać do cebuli, polać resztą sosu sojowego i dusić 5 min. Dodać sos słodko-kwaśny. Można podawać z ryżem, albo z makaronem.