Składniki
- 1 kg mięsa mielonego,
- 7 ząbków czosnku,
- 1 kg pomidorów świeżych lub z puszki,
- 6 łyżeczek pikantnego ajwaru,
- puszka fasoli czerwonej,
- 1 cebula,
- pęczek świeżej kolendry lub 2 łyżeczki mielonej,
- 6 tortilli pszennych,
- 2 limonki,
- oliwa,
- 1 łyżeczka musztardy Dijon,
- 3 łyżeczki cukru,
- papryka ostra,
- biały pieprz,
- sól.
Przygotowanie
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Wrzucić do blendera: 2 pomidory, 1 rozgnieciony ząbek czosnku, sok z ½ limonki, sól, łyżeczkę musztardy Dijon, trochę oliwy, łyżeczka kolendry mielonej lub pół pęczka świeżej. Zmiksować wszystko na jednolitą masę. Dodać 3 łyżki oliwy i ponownie zmiksować. Tak powstały sos odstawić na bok.
Rozgrzać oliwę (30 ml) i usmażyć mięso z 2 ząbkami posiekanego czosnku. Doprawić pieprzem, solą i ostrą papryką. Przełożyć do miski.
Znowu 2 posiekane ząbki czosnku przesmażyć, tym razem z drobno posiekaną cebulą. Zalać pokrojonymi pomidorami. Doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką, cukrem i sokiem z 1 limonki. Dodać trochę wody i gotować sos aż otrzymamy połowę objętości.
Dodać do sosu mięso, odsączoną fasolę, pozostałą kolendrę i kolejne dwa posiekane ząbki czosnku. Wymieszać. Dodać ajwar. Znowu wymieszać i zagotować. Tak powstały farsz przekładamy na placki podgrzanych na suchej patelni tortilli.
Podawać z sosem.