(1 pizza)
Składniki
- jedna porcja ciasta
- kartonik przecieru pomidorowego
- kilka plasterków salami
- 100 g oliwek zielonych
- 200 g sera mozzarella
- 1 cebula
- oliwa
- kilka ząbków czosnku
- bazylia
- oregano
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Co najmniej 2 godziny wcześniej przygotować ciasto wg przepisu znajdującego się tutaj.
Przygotować sos:
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Dodać drobno posiekany czosnek, przecier pomidorowy, bazylię, oregano sól i pieprz. Jeśli mamy świeże zioła to warto je wcześniej utrzeć z solą w moździerzu.
Na bardzo małym ogniu redukować sos aż będzie bardzo gęsty. Może to trwać nawet godzinę, więc warto sos przygotować odpowiednio wcześniej, nawet dzień. Można też przygotować na zapas więcej sosu i pomrozić sobie porcje.
W ten sposób uzyskamy sos o bardzo intensywnym smaku i aromacie. W zasadzie to cebula nie jest konieczna (to tylko moje upodobanie), ale na pewno niezbędny jest czosnek i przyprawy.
Sos do pizzy powinien być wystudzony.
Rozwałkować ciasto, posmarować je oliwą i nałożyć cienką warstwę sosu. Na sos nałożyć ser oraz oliwki i salami czy jakiekolwiek inne składniki.
Piekarnik rozgrzać do najwyższej możliwej temperatury z dolną grzałką. Piec na najniższej półce kilka minut.