Ja do pesto lubię użyć makaron pappardele, który kupuję gotowy w jednym z dyskontów na literę „L”, ale oczywiście może to być dowolny inny makaron, w zależności od upodobań.
4 porcje
Składniki
- 400 g makaronu
- 2 słoiki suszonych pomidorów zalanych olejem
- 5 łyżek ziaren słonecznika
- 3 ząbki czosnku
- natka pietruszki,
- Parmezan.
Przygotowanie
Pomidory odcedzić z zalewy. Słonecznik uprażyć przez chwilę na suchej patelni. Pomidory, słonecznik, pietruszkę oraz odrobinę oleju z zalewy zmiksować na gęstą masę w blenderze. Jeśli masa jest za gęsta, dodać oleju.
Makaron ugotować i ciepły połączyć z pesto. Ja podałem z gotowanymi brokułami, które wrzuciłem do wody z makaronem na 3 min przed końcem gotowania makaronu.