Składniki
- 80 dag kapusty włoskiej
- 4 dag masła
- 3 dag mąki
- 5 g kminku
- 20 dag jabłek
- 5 dag cebuli
- sól
- cukier
- kwasek cytrynowy (lub mlekowy)
- 125 ml śmietany
Przygotowanie
Kapustę obrac z wierzchnich liści, opłukać, osączyć, jak najcieniej poszatkować, zalać niedużą ilością wrzącej wody (wody ma być mało, więc najlepiej gotowac w stalowy garnku), dodać sól, cukier, masło i przykryć. Gdy się zagotuje, odkryć na chwilę, dogotować pod przykryciem.
Gdy kapusta jest prawie miękka, dodać opłukane i poszatkowane jabłka oraz kminek. Gotować do miękkości.
Przyrządzić jasnozłotą zasmażkę: cebulę obrać, pokrajać w kosteczkę, usmażyć na maśle na jasnozłoty kolor, dodać mąkę, zarumienić, rozprowadzić zimną wodą i zagotować.
Połączyć z kapustą. Dodać do smaku kwasek cytrynowy, mocno podgrzać.
Wyłożyć na salaterkę.
Kapusta na zdjęciu trochę za bardzo mi się rozgotowała.