Pycha Światowa

 

Portal, dzięki któremu ugotujesz to co lubisz...

  • Strona główna
  • Przepisy
  • Szukaj
  • Blog

Blog

  • Show All
  • bulion
  • wywar
  • rosół
  • Wywar, rosół, bulion...

    Wywar, rosół, bulion...

    Często wymiennie stosuje się takie pojęcia jak w tytule. Kiedyś myślałem, że to są synonimy. A

Zobacz również

  • Szaszłyki z łososiem i cukinią

    Szaszłyki z łososiem i cukinią

    Te szaszłyki są piękne i jak każda propozycja na szaszłyka może być dowolnie modyfikowana.

  • Pasta z tuńczyka

    Pasta z tuńczyka

    Rewelacyjna pasta na kanapki. Bardzo prosta.

  • Szakszuka

    Szakszuka

     

    Szakszuka jest bardzo syta i nadaje się na niedzielne śniadanie

Najnowsze

  • Chleb żytni na zakwasie klasyczny

    Chleb żytni na zakwasie klasyczny

    Zakwas może być młody i słaby lub starszy i silny. Niniejszy przepiszakłada obie wersje. Młody zakwas wymaga 12-godzinnych okresów wyrastania igarowania. Im zakwas starszy i silniejszy oraz temperatury powietrza większetym czasy wyrastania i garowania mogą być skrócone odpowiednio do 8 i 4-5godzin.

  • Zakwas żytni klasyczny od zera

    Zakwas żytni klasyczny od zera

    Jeśli chcemy upiec chleb na zakwasie potrzebny jest… zakwas. Wyprodukowanie zakwasu jest proste. Trzeba tylko przez pięć dni dokarmiać i wodą mieszaninę mąki i wody. Taka mieszanka sama pobierze z powietrza naturalne drożdże niezbędne do fermentacji.

  • Placki z cukinii z łososiem

    Placki z cukinii z łososiem

    Genialne połączenie placków z łososiem. Zamiast kartofli użyłem cukinii.

  • Zupa krem z batatów i papryki

    Zupa krem z batatów i papryki

    Uwielbiam zupy-krem. Są syte i stanowią esencję smaków. Bataty są idealne jako baza do takiej zupki.

  • Szaszłyki z łososiem i cukinią

    Szaszłyki z łososiem i cukinią

    Te szaszłyki są piękne i jak każda propozycja na szaszłyka może być dowolnie modyfikowana.

  • Sos paprykowy

    Sos paprykowy

    Ten znakomity, dietetyczny dodatek do potraw można przyrządzić w większej ilości i zamrozić w małych pudełkach. Potem można go wykorzystywać jako dodatek do mięs ryb na parze itd.

  • Gulasz z ciecierzycy

    Gulasz z ciecierzycy

    Potrawa prosta jak budowa cepa.

  • Szakszuka

    Szakszuka

     

    Szakszuka jest bardzo syta i nadaje się na niedzielne śniadanie

  • Kotlety z ciecierzycy z suszonymi pomidorami

    Kotlety z ciecierzycy z suszonymi pomidorami

    Kotlety bez mięsa i bez smażenia. Zdrowe i dietetyczne.

  • Zupa krem z dyni

    Zupa krem z dyni

    Klasyczna zupa-krem, rozgrzewająca i aromatyczna.

  • Placki z dyni

    Placki z dyni

    Do przygotowania tych placków wziąłem niedużą dynię (1,3 kg czystego miąższu) i wyszło chyba ponad 20 sztuk czyli jaieś 7-8 porcji.

  • Galaretka z kurczaka

    Galaretka z kurczaka

    Kurczak ma małą ilość tkanki łącznej (ścięgna, błony itp.) więc do przyrządzenia tej fantastycznej przekąski użyjemy  żelatyny w stosunku 30 gramów na 1 litr płynu.

  • Pieczeń rzymska z indyka

    Pieczeń rzymska z indyka

    Taka trochę bardziej dietetyczna wersja pieczeni rzymskiej. Doskonale smakuje z sosem jajeczno-szczypiorkowym.

  • Chałka z automatu

    Chałka z automatu

    Chciałbym pokazać parę fajnych pomysłów na dobre wykorzystanie automatu do chleba. Nie wszyscy lubią ten sprzęt, ale znam parę przepisów, które wycisną z tego cudeńka całkiem niezłe pieczywo z zachowaniem prostoty wykonania co ważne dla zarobionych. Na pierwszy rzut chałka. Najlepsza sama z dobrym masełkiem.

  • Kotlety schabowe po włosku

    Kotlety schabowe po włosku

    We włoszech pewnie nie znają takiej potrawy, ale parmezan i pomidory na pewno oddają trochę charakter tej południowoeuropejskiej kuchni.

  • Zupa krem z pomidorów

    Zupa krem z pomidorów

    Ta wegetariańska wersja pomidorówki jest tak aromatyczna i głęboka w smaku, że z powodzeniem może zastąpić tradycyjną pomidorową z ryżem.

  • Smoothie z jarmużu i jabłka

    Smoothie z jarmużu i jabłka

    Oto sposób jak sprawić aby cała rodzina wcinała zieleninę i prosiła o jeszcze!

  • Majonez

    Majonez

    Dopóki nie zrobiłem domowego majonezu kupowałem go w sklepie. Niepotrzebnie! To jest takie proste, a smak o niebo lepszy.

  • Zakwas na żurek

    Zakwas na żurek

    Jeśłi ktoś ma zakwas na chleb (a jeśli nie to namawiam aby to zrobić), może z niego przygotować zakwas, z którego powstanie obłędny żur.

  • Salsa pomidorowa

    Salsa pomidorowa

    Salsa pomidorowa jest świetnym meksykańskim dodatkiem do wielu potraw. Nawet do schabowego czy ryby, ale równięż do czipsów nachos.

  • Pstrąg smażony na patelni

    Pstrąg smażony na patelni

    Pstrąg, to jedna z moich ulubionych ryb. Łatwo dostępna, łatwa do przyrządzenia i bogata w zdrowie jak niejedna z morska. Trudno ją spieprzyć. Wystarczy trocę ziół, masełko z czosnkiem i voila!

  • Kasza gryczana z pieczarkami

    Kasza gryczana z pieczarkami

    Jeśli wasze dzieci nie lubią kaszy gryczanej, spróbujcie przekupić ich tą wersją. Jest mniej zdrowa, ale jaka pyszna!

  • Makaron z pomidorowym pesto

    Makaron z pomidorowym pesto

    Esencją tego dania jest właśnie to pesto. Makaron jest drugorzędny.

  • Quiche z indykiem

    Quiche z indykiem

    Quiche (wym. 'kisz') jest odmianą coraz bardziej popularnej we współczesnej Polsce tarty. Wyróżnia się tym, że jest zawsze wyrawna i zalana masą jajeczną.

  • Barszcz czerwony

    Barszcz czerwony

    Niby większość wie jak ugotować barszcz z buraków czerwonych, w Internetach mamy pierdylion przepisów na ten temat, jednak rzadko można w spotkać w restauracji czy na przyjęciu prywatnym naprawdę dobry barszczyk.

     

  • Pasztet z pistacjami

    Pasztet z pistacjami

    Ten chudy (można powiedzieć dietetyczny, gdyby nie wątróbka) pasztet smakuje wyśmienicie z chrzanem z jabłkami.

  • Krokiety z mięsem

    Krokiety z mięsem

    Do krokietów użyłem mięsa z bulionu, z którego zrobiłem barszcz. Głównie mięso wołowe plus trochę kurczaka.

  • Sałatka jarzynowa

    Sałatka jarzynowa

    To co zostanie po ugotowaniu bulionu można wykorzystać do fajnejj sałatki. Wystarczy kilka dodatkowych składników i mamy kolację. Uważam, że w tym przepisie najważniejszy jest czosnek, który dodaje zadziorności do mdłych jarzyn.

  • Chili sin carne

    Chili sin carne

    Nazwę "Chili sin carne" czyli "chili bez mięsa" podpatrzyłem gdzieś w Internecie szukając wegetariańskiej wersji chili con carne. Niesamowity aromat tej potrawy daje połączenie kuminu z wędzoną papryką (substytut wędzonki).

  • Makrela smażona

    Makrela smażona

    Makrela - ta wędrowna ryba atlantycka jest w naszym kraju spotykana głównie pod postacią ryby wędzonej. Jeśli jednak traficie na filety w sklepie, to proponuję na początek przyrządzić tak:

  • Kwas buraczany

    Kwas buraczany

    Kiszony barszcz czyli kwas buraczany jest najlepszą bazą do zupy zwanej barszczem czerwonym, szczególnie na Wigilię. Kwas nadaje się do picia bezpośrednio, co jest podobno bardzo zdrowe.

  • Pierniczki świąteczne

    Pierniczki świąteczne

    Te pierniczki robimy tylko raz w roku na Boże Narodzenie. Ale można ich zrobć dużo i zajadać przez długi czas, bo nie wysychają i nawet im starsze tym lepsze. Niestety jest z nimi trochę zachodu.

  • Sałatka śledziowa z ziemniakami

    Sałatka śledziowa z ziemniakami

    Do tej sałatki nie żałujcie majonezu, a będzie pycha.

     

  • Śledzie pod pierzynką

    Śledzie pod pierzynką

    Od jakiegoś czasu to danie gości na naszym stole wigilijnym. Przepis pochodzi od kolegi, który zaczął przynosić "pierzynkę" na przyjacielskie spotkania przedwigilijne. Danie jest bardzo delikatne i lekkie, co stanowi doskonały kontrast do pozostałych ciężkostrawnych i sytych.

  • Pierś z kaczki

    Pierś z kaczki

    Pierś z kaczki jest przepyszna i wykwintna!! A w dodatku dosyć prosta do zrobienia pod warunkiem przestrzegania kilku prostych reguł.

  • Grillowane roladki z cukinii

    Grillowane roladki z cukinii

    Smaczna przystawka przed właściwym grillowaniem. Roladki prezentują się i smakują wyśmienicie.

  • Grillowane krewetki

    Grillowane krewetki

    Jeśli chcecie niedużym wysiłkiem zaskoczyć gości czymś ekskluzywnym na grillu, proponuję krewetki marynowane i grillowane.

  • Pizza z salami i oliwkami

    Pizza z salami i oliwkami

    Może nie taka klasyczna jak Margheritta, ale w miarę pospolita, co nie oznacza, że jest nieciekawa w smaku. Prosta i lubiana przez wszystkich.

  • Ciasto na pizzę

    Ciasto na pizzę

    Ciasto na pizzę podobno najlepiej przygotować dzień wcześniej. Wg moich doświadczeń nie jest to konieczne.

  • Kapusta z fasolą

    Kapusta z fasolą

    Tradycyjna potrawa wigilijna (nie wszędzie). Jak dla mnie niekoniecznie, ale są tacy co lubią.

  • Kapusta z grzybami

    Kapusta z grzybami

    Jedna z moich ulubionych potraw wigilijnych. Smakuje tylko w okresie Świąt Bożego Narodzenia. W inne dni nie jest atrakcyjna.

  • Keftedes - pulpety po grecku

    Keftedes - pulpety po grecku

    Propozycja dla kogoś, kto chce spróbować kulek mięsnych w innym stylu niż polski. Pulpeciki po grecku są bardziej delikatne i mają inny posmak, bardziej ziołowo-serowy. Nie ma w niej czosnku.

  • Burrito z mięsem

    Burrito z mięsem

    Burrito to potrawa kuchni meksykańskiej. Głównym składnikiem są tortille pszenne z farszem, w tym przypadku mięsno-pomidorowo-fasolowym.

  • Pieczeń rzymska

    Pieczeń rzymska

    Pieczeń rzymska sprawdzi się zarówno na ciepło jako danie główne, wtedy powinna być grubiej pokrojona. Doskonała jest również na zimno np. do kanapek.

  • Indyk tandoori

    Indyk tandoori

    Bardzo smaczne i delikatne mięsko. Idealne dla diety beztłuszczowej i z niskim indeksem glikemicznym.

  • Gulasz fasolowy - Babgulyás

    Gulasz fasolowy - Babgulyás

    Danie kuchni węgierskiej. Polecam, bo jest naprawdę przepyszne.

  • Pasztet mięsny klasyczny

    Pasztet mięsny klasyczny

    Rewelacyjny pasztet. Przepis wypróbowany przeze mnie wielokrotnie. Przepis skomplikowany, ale wart zachodu.

  • Penne z oberżyną

    Penne z oberżyną

    Bardzo proste, szybkie i lekkie danie wegetariańskie

  • Śledzie z cebulą w oleju

    Śledzie z cebulą w oleju

    Śledzie, które smakują każdemu. Pasują na śniadanie, kolację i na imprezę.

  • Ciasto na naleśniki

    Ciasto na naleśniki

    Ciasto podane tutaj zawsze się udaje i jest smaczne i puszyste, a jednocześnie cienkie jak na naleśnika przystało.

  • Sałatka śledziowa z bananami

    Sałatka śledziowa z bananami

    Przepyszne śledzie choć skład jest nietypowy. Niestety nie wszystkim pasuje połączenie słodkich owoców ze słonymi śledziami. Mnie pasuje, bo lubię zjeść od czasu do czasu coś innego.

  • Kotlety de volaille

    Kotlety de volaille

    Potrawa kuchni... ukraińskiej, wbrew temu co sugeruje nazwa (że niby kuchnia francuska).

  • Kapusta zasmażana z kminkiem

    Kapusta zasmażana z kminkiem

    Przepyszny dodatek do mięs, ziemniaków, knedli. Tradycyjny przepis polskiej kuchni.

  • Bigos z jabłek

    Bigos z jabłek

    Nazwa potrawy może wzbudzać zdziwienie, ale jeszcze większe zdziwienie odczujemy po spróbowaniu. Będziecie zaskoczeni jak smaczny może bić bigos, w którym zamiast kapusty użyjemy jabłek.

  • Sałatka śledziowa - kolorowa

    Sałatka śledziowa - kolorowa

    Kolorowa i ciekawa sałatka na przyjęcia oraz na co dzień. Z jednej tacki śledzi wyjdzie 5-6 porcji.

  • Śledzie w buraczkach

    Śledzie w buraczkach

    Bardzo wykwintne danie na przyjęcia. Wymaga trochę pracy, ale na prawdę jest efektowne.

  • Pasta z tuńczyka

    Pasta z tuńczyka

    Rewelacyjna pasta na kanapki. Bardzo prosta.

  • Indyk słodko-kwaśny

    Indyk słodko-kwaśny

    To chyba nie jest jakieś tradycyjne danie kuchni chińskiej czy tajskiej, ale smakuje wybornie i jest mega-proste do zrobienia.

  • Spaghetti z tuńczykiem

    Spaghetti z tuńczykiem

    Potrawa bardzo szybka i prosta w przyrządzaniu i bardzo smaczna.

  • Leczo - lecsó

    Leczo - lecsó

    Tym razem podstawowe danie kuchni węgierskiej. W wersji węgierskiej, a nie polskiej czyli bez dodatków typu kabaczek. Oryginalny węgierski przepis.

  • Sos chrzanowy

    Sos chrzanowy

    Uniwersalny dodatek do mięs, pasztetów, ryb, jajek. Prosty i bardzo szybki.

  • Quesadillas z kurczakiem

    Quesadillas z kurczakiem

    Danie kuchni meksykańskiej na bazie tortilli kukurydzianej lub (tak jak w tym przypadku) pszennej. W oryginale pieczone jest w comalu (taka gliniana wklęsła patelnia). W warunkach europejskich można na zwykłej patelni  lub na blasze w piekarniku.

  • Surówka z rzodkiewki i marchwi

    Surówka z rzodkiewki i marchwi

    Surówka sezonowa jako, prosty i smaczny dodatek do obiadu.

  • Medaliony z indyka

    Medaliony z indyka

    To danie robi wrażenie na wszystkich. Pycha połączona z prostotą.

  • Indyk z brzoskwiniami i imbirem

    Indyk z brzoskwiniami i imbirem

    Po przyrządzeniu tej pieczeni w domu zapachy przypraw unoszą się jeszcze przez kilkanaście dni.

     

  • Jaja faszerowane

    Jaja faszerowane

    Smaczne i proste danie na Wielkanoc lub przyjęcie.

  • Karp w galarecie

    Karp w galarecie

    Przepyszny karpik jadany raz do roku na wigilię i Święta Bożego Narodzenia.

  • Karp smażony

    Karp smażony

    Przepyszna rybka, jadana w czasie wigilii.

  • Żurek

    Żurek

    Co to jest żurek każdy wie. Odmian tej pysznej zupki jest tyle co bigosu. Tutaj przedstawiam taką prostą, która zawsze smakuje wyśmienicie jak ktoś lubi delikatnie. No i moja wersja jest bez kartofli aby się zbytnio nie nażreć, za to zaostrzyć apetyt do następnego dania.

  • Zupa pieczarkowa

    Zupa pieczarkowa

    Prosta i szybka zupka pieczarkowa. Smaczna i tania. Same zalety.

  • Zupa krem z pora

    Zupa krem z pora

    Bardzo delikatna zupka, bardzo prosta do przyrządzenia no i oczywiście bardzo smaczna.

Pycha Światowa

© 2020. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Wszystkie przepisy są opracowane przeze mnie. Wszystkie zdjęcia do przepisów są mojego autorstwa. Wykorzystywanie bez mojej zgody zdjęć i innych materiałów zabronione.

Grzegorz Świtalski

Kontakt: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Blog

    Blog

    • Wywar, rosół, bulion...

      Wywar, rosół, bulion...

      Często wymiennie stosuje się takie pojęcia jak w tytule. Kiedyś myślałem, że to są synonimy. A ...