Wydrukuj tę stronę

Zupa pieczarkowa

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Prosta i szybka zupka pieczarkowa. Smaczna i tania. Same zalety.

Składniki

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • 1 por
  • 70 dag pieczarek
  • olej
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Ugotować wywar z marchwi, pietruszki, selera, liścia bobkowego i ziela angielskiego. Por pokroić na plasterki i przesmażyć na niewielkiej ilości oleju. Do pora dodać pieczarki. Dusić aż puszczą sok.

Z wywaru wyjąc warzywa i dodać do niego pieczarki z porem. Doprawić zupę pieprzem i solą i gotować ok 0,5 godziny. Zupę można zabielić śmietaną lub jogurtem . Można podawać z makaronem.