Wydrukuj tę stronę

Pierniczki świąteczne

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Te pierniczki robimy tylko raz w roku na Boże Narodzenie. Ale można ich zrobć dużo i zajadać przez długi czas, bo nie wysychają i nawet im starsze tym lepsze. Niestety jest z nimi trochę zachodu.

 

Składniki

  • 37,5 dag masła
  • 37,5 dag miodu
  • 37,5 daf cukru
  • 1,25 - 1,5 kg mąki pszennej (w zależności ile ciasto zabierze)
  • 7 dag kakao
  • 0,25 l wody
  • 7 żółtek
  • 20g amoniaku (można kupić w niektórych sklepach)
  • 0,5 szklanki mleka
  • 4 paczki przyprawy do piernika
  • 10 dag migdałów
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag skórki pomarańczowej
  • kolorowa posypka

Lukier

  • 0,5 kg cukru pudru
  • trochę mleka
  • 1 cytryna

Przygotowanie

 Migdały sparzyć i obrać ze skórki. Skórke pomarańczową ugotować dodając pod koniec trochę cukru. Wszystkie bakalie posiekać.

Wodę zagotować, dodać cukierm masło i miód. Cały czas mieszać do połączenia składników. Po przestudzeniu dodawać pomału mąkę, żółtka, kakao, przyprawy do piernika oraz rozpuszczony w ciepłym mleku amoniak (uwaga, może buzować, więc lepiej zrobić to w większym garnku).

Ciasto wyrabiac tak długo, aż będzie jednolite i gładkie. Na końcu dodac bakalie i jeszcze chwilę powyrabiać.

Gotowe ciasto pozostawić w chłodnym miejscu co najmniej do następnego dnia, ale można trzymac nawet tydzień.

Ciasto rozwałkować do  pożądanej grubości perniczków i i wykrawać różne kształty za pomocą foremek. Piec na pergaminie w piekarniku nagrzanym ddo 140 stopni z termoobiegiem prze 5-8 minut.

Zrobić lukier: zalać cukier puder ciepłym mlekiem i mieszać aż zgęstnieje po czym dodać wyciśnięty sok z cytryny i znowu zamieszać.

Upieczone pierniczki polać lukrem i udekorować posypką.