Wydrukuj tę stronę

Sałatka jarzynowa

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

To co zostanie po ugotowaniu bulionu można wykorzystać do fajnejj sałatki. Wystarczy kilka dodatkowych składników i mamy kolację. Uważam, że w tym przepisie najważniejszy jest czosnek, który dodaje zadziorności do mdłych jarzyn.

Przepis na dużą michę (ok. 12 porcji)

Składniki

  • 4 duże ugotowane marchewki,
  • 2 ugotowane pietruszki,
  • 0,5 małego ugotowanego selera lub ćwierć dużego,
  • 4-5 ogórków kiszonych,
  • 2 cebule,
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 jabłka,
  • 1 puszka groszku konserwoweo,
  • 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach,

Sos:

  • 1 duży słoik majonezu,
  • 250 ml kwaśnej śmietany,
  • 4 ząbki czosnku wyciśnięte,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • koperek posiekany
  • sól
  • pieprz
  • Przygotowanie

Groszek odsączyć z zalewy. Pozostałe składniki sałatki pokroić w kosteczkę. Składniki sosu wymieszać. Połączyć całość delikatnie mieszając. Wstawić na jeden dzień do lodówki.