Wydrukuj tę stronę

Makrela smażona

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Makrela - ta wędrowna ryba atlantycka jest w naszym kraju spotykana głównie pod postacią ryby wędzonej. Jeśli jednak traficie na filety w sklepie, to proponuję na początek przyrządzić tak:

Składniki

  • 5 filetów z makreli
  • 1 jajo
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Filety osuszyć i przyprawić solą pieprzem i sokiem z cytryn. Odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie, filety obtoczyć w roztrzepanym jajku. Na patelni rozgrzać olej z masłem. Filety smażyć od strony skóry przez kilka minut pod przykryciem. Nie trzeba obrać, więc nie ma ryzyka, że rozwalimy to delikatne i kruche mięsko

Makrela smażona nie smakuje jak wędzona ani jak inna ryba smażona. Oryginalny smak warty spróbowania.