Wydrukuj tę stronę

Galaretka z kurczaka

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Kurczak ma małą ilość tkanki łącznej (ścięgna, błony itp.) więc do przyrządzenia tej fantastycznej przekąski użyjemy  żelatyny w stosunku 30 gramów na 1 litr płynu.

Składniki

  • nogi i piersi kurczaka (pozostałe części proponuję dać na rosół),
  • włoszczyzna,
  • kilka listków bobkowych,
  • ziele angielskie,
  • kilka ziaren czarnego pieprzu,
  • żelatyna (ok. 1 łyżka na szklankę wywaru),
  • trochę zielonej pietruszki,
  • puszka groszku konserwowego,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie

Mięso z kurczaka umyć i ugotować w wodzie z przyprawami tak aby było prawie miękkie. Dodać włoszczyznę i gotować jeszcze do miękkości warzyw. Wywar odcedzić.

Mięso oddzielićod skóry i kości i pokroić na kawałeczki. Marchewkę z wywaru pokroić w krążki. Żelatynę namoczyć w szklance wywaru przez 15 min i wrzucić do odcedzonego wywaru po czym podgrzac go do wrzenia nie gotując dalej. Na salaterkach układać kolejno marchewki, zieloną pietruszkę, groszek i mięsko. Pozalewać naczynia wywarem i odstawić do wystygnięcia i stężenia.

Wskazówka

Aby uzyskać bardzo klarowną galaretkę do wywaru razem z żelatyną należy dodać trochę soku z cytryny i pianę z ubitych trzech białek z jajek. Po zagotowaniu wywar odcedzić na drobnym sitku. Wszelkie "nieczytości" zostaną na sitku przyklejone do ściętego białka, a galaretka będzie klarowna jak kryształ swarovskiego.