Wydrukuj tę stronę

Pierś z kaczki

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Pierś z kaczki jest przepyszna i wykwintna!! A w dodatku dosyć prosta do zrobienia pod warunkiem przestrzegania kilku prostych reguł.

 

Składniki

  • 2 piersi z kaczki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Piersi z kaczki wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej aby uzyskały temperaturę pokojową. Następnie umyć, osuszyć i ewentualnie oczyścić z resztek piór.

Ponacinać skórę mięsa, aby łatwiej wytopił się z niej tłuszcz.

Nastawić piekarnik na 200 stopni bez termoobiegu.

Posolić i popieprzyć. Można ewentualnie doprawić majerankiem albo tymiankiem. Piersi położyć na zimnej patelni i podgrzewać. To jest ważne, aby patelka była zimna, bo dzięki temu tłuszcz się zacznie powoli wytapiać. Na gorącej zrobi się skorupka utrudniająca wytapianie.

Od momentu gdy zacznie skwierczeć piec 5 min na tej stronie ze skórą i 3 min na drugiej po czym włożyć do nagrzanego piekarnika na 3 min. Po wyjęciu z piekarnika poczekać aż mięso odpocznie przez 3 min, dopiero potem kroić na plasterki.

W międzyczasie można do wytopionego tłuszczu dolać trochę soku pomarańczowego i odparować go, aby uzyskać szybki sosik pomarańczowy do kaczki.