Wydrukuj tę stronę

Kotlety de volaille

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Potrawa kuchni... ukraińskiej, wbrew temu co sugeruje nazwa (że niby kuchnia francuska).

4 porcje

Składniki

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 jajka
  • 4 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • olej rzepakowy – tyle ile włazi do frytownicy
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Mięso opłukać, osuszyć i rozbić. Usunąć ścięgna. Podczas rozbijania uważać na to aby delikatne mięso z kurczaka nie porozwalało się jednak nie przejmować się tym, że porobi się perforacja. Rozbite piersi posolić i popieprzyć.

Masło utrzeć z czosnkiem i nakładać po kawałku na kotlety. Każdego kotleta zawinąć w szczelny rulon, tak aby masełko nie wyciekło podczas smażenia.

Jajka rozbić i rozmącić razem z odrobiną pieprzu i soli. Uformowane kotlety moczyć w jajku, a następnie w bułce tartej. Panierka musi przylegać dokładnie do całego kotleta, to zapobiegnie wyciekaniu masełka.
Kotlety smażyć we frytownicy po 8 minut w temperaturze 180˚C.