Wydrukuj tę stronę

Keftedes - pulpety po grecku

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Propozycja dla kogoś, kto chce spróbować kulek mięsnych w innym stylu niż polski. Pulpeciki po grecku są bardziej delikatne i mają inny posmak, bardziej ziołowo-serowy. Nie ma w niej czosnku.

Do sporządzenia tej potrawy wykorzystałem przepis Pascala Brodnickiego, który zmodyfikowałem po swojemu oraz na podstawie porównania z innymi wersjami z internetu.

4 porcje

Składniki

  • 750 g mięsa mielonego np. wieprzowo-wołowego
  • 2 cebule
  • 4 szalotki
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 400 g pomidorów
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • Łyżeczka cynamonu
  • 3 bułki kajzerki
  • 100 g sera sałatkowego typu greckiego
  • 2 żółtka
  • 1/3 szkalnki mleka
  • 5 łyżek oliwy
  • szklanka wody
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Sos

Cebule i szalotki posiekać. Pietruszkę posiekać. Cebule razem z pietruszką zmiksować na gładką masę. 2/3 mikstury podsmażyć na 4 łyżkach oliwy przez 2 min. Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Dodać sól i pieprz i podusić przez chwilę. Dodać szklankę wody i dusić aż zgęstnieje.

Pulpety

Oliwki posiekać w plasterki.  Ser pokroić w dosyć drobną kostkę. Rozdrobnione bułki wymieszać z mięsem, mlekiem i pozostałą częścią mikstury cebulowo-pietruszkowej. Dodać oliwki, ser, mięso, żółtka, cynamon, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać i formować kulki. Pulpeciki smażyć na oleju po czym wrzucić do sosu i dusić razem jeszcze przez chwilę.

Jako dodatek znakomicie  pasują tzatziki.