Wydrukuj tę stronę

Burrito z mięsem

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Burrito to potrawa kuchni meksykańskiej. Głównym składnikiem są tortille pszenne z farszem, w tym przypadku mięsno-pomidorowo-fasolowym.

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego,
  • 7 ząbków czosnku,
  • 1 kg pomidorów świeżych lub z puszki,
  • 6 łyżeczek pikantnego ajwaru,
  • puszka fasoli czerwonej,
  • 1 cebula,
  • pęczek świeżej kolendry lub 2 łyżeczki mielonej,
  • 6 tortilli pszennych,
  • 2 limonki,
  • oliwa,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • papryka ostra,
  • biały pieprz,
  • sól.

Przygotowanie

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Wrzucić do blendera: 2 pomidory, 1 rozgnieciony ząbek czosnku, sok z ½ limonki, sól, łyżeczkę musztardy Dijon, trochę oliwy, łyżeczka kolendry mielonej lub pół pęczka świeżej. Zmiksować wszystko na jednolitą masę. Dodać 3 łyżki oliwy i ponownie zmiksować. Tak powstały sos odstawić na bok.

Rozgrzać oliwę (30 ml) i usmażyć mięso z 2 ząbkami posiekanego czosnku. Doprawić pieprzem, solą i ostrą papryką. Przełożyć do miski.

Znowu 2 posiekane ząbki czosnku przesmażyć, tym razem z drobno posiekaną cebulą. Zalać pokrojonymi pomidorami. Doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką, cukrem i sokiem z 1 limonki. Dodać trochę wody i gotować sos aż otrzymamy połowę objętości.

Dodać do sosu mięso, odsączoną fasolę, pozostałą kolendrę i kolejne dwa posiekane ząbki czosnku. Wymieszać. Dodać ajwar. Znowu wymieszać i zagotować. Tak powstały farsz przekładamy na placki podgrzanych na suchej patelni tortilli.

Podawać z sosem.