Wydrukuj tę stronę

Pizza z salami i oliwkami

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Może nie taka klasyczna jak Margheritta, ale w miarę pospolita, co nie oznacza, że jest nieciekawa w smaku. Prosta i lubiana przez wszystkich.

(1 pizza)

Składniki

  • jedna porcja ciasta
  • kartonik przecieru pomidorowego
  • kilka plasterków salami
  • 100 g oliwek zielonych
  • 200 g sera mozzarella
  • 1 cebula
  • oliwa
  • kilka ząbków czosnku
  • bazylia
  • oregano
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Co najmniej 2 godziny wcześniej przygotować ciasto wg przepisu znajdującego się tutaj.

Przygotować sos:

Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Dodać drobno posiekany czosnek, przecier pomidorowy, bazylię, oregano sól i pieprz. Jeśli mamy świeże zioła to warto je wcześniej utrzeć z solą w moździerzu.

Na bardzo małym ogniu redukować sos aż będzie bardzo gęsty. Może to trwać nawet godzinę, więc warto sos przygotować odpowiednio wcześniej, nawet dzień. Można też przygotować na zapas więcej sosu i pomrozić sobie porcje.

W ten sposób uzyskamy sos o bardzo intensywnym smaku i aromacie.  W zasadzie to cebula nie jest konieczna (to tylko moje upodobanie), ale na pewno niezbędny jest czosnek i przyprawy.

Sos do pizzy powinien być wystudzony.

Rozwałkować ciasto, posmarować je oliwą i nałożyć cienką warstwę sosu. Na sos nałożyć ser oraz oliwki i salami czy jakiekolwiek inne składniki.

Piekarnik rozgrzać do najwyższej możliwej temperatury z dolną grzałką. Piec na najniższej półce kilka minut.