Wydrukuj tę stronę

Ciasto na pizzę

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Ciasto na pizzę podobno najlepiej przygotować dzień wcześniej. Wg moich doświadczeń nie jest to konieczne.

składniki na 1 pizzę

Składniki

  • 300 g mąki
  • 150 ml wody
  • 30 g drożdży
  • łyżeczka cukru pudru
  • sól
  • oliwa

Przygotowanie

Drożdże, cukier, wodę i 2 łyżki mąki wymieszać i odstawić na 20 minut (tzw. rozczyn).

Wyrośnięty rozczyn wlać do pozostałej, przesianej uprzednio mąki i wyrobić ciasto.
Po wyrobieniu dodać 2 łyżki oliwy, sól  i  wyrobić do końca.
Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu na 1 dzień (lub co najmniej 2 godziny).
Ciasto rozwałkować, nakłuwać widelcem i posmarować oliwą.
Na tak przyrządzone ciasto nakładamy sos, ser i wybrane dodatki. Pizze piec w piekarniku z nastawionym grzaniem od dołu lub z funkcją pizza na najwyższej możliwej temperaturze. U mnie to jest 270 st. i trwa ok 5 min.